Huis verhuren regels
Vind meer informatie over de verschillende onderwerpen
Bekijk ook
De puntentelling (of puntensysteem) bepaalt wat de maximale huurprijs is voor een woning. Dit puntensysteem wordt ook wel het “woningwaarderingsstelsel” genoemd. Er worden punten gegeven voor onder andere het energielabel, de WOZ-waarde, de oppervlakte, verwarming, keuken, sanitair en woonomgeving. Een woning met 147 of meer punten, valt onder de z.g.n. “vrije sector”. De huurprijs bepaal je dan zelf. Deze grens wordt ook wel de liberalisatiegrens genoemd.
Heeft de woning 146 of minder punten, dan valt deze onder “sociale huur” en bepaalt de overheid hoeveel een eigenaar aan huur mag vragen. Deze maximale verhuurprijs staat 1:1 gelijk aan het aantal punten.
Voor het verhuren van woonruimte kan het zijn dat je een vergunning nodig hebt. De gemeente waarin je wilt verhuren bepalen hun eigen regels voor het verhuren van huizen. Zo hebben de gemeente Utrecht en Rotterdam geregeld dat er in bepaalde wijken geen woningen gesplitst mogen worden in kamers of aparte woningen. Ook wil de gemeente sommige wijken in balans brengen door geen kansarmen huisvesting te verlenen zodat er een beter leefklimaat ontstaat. Dit huisvestingsbeleid staat opgenomen in de zogenaamde huisvestingsverordening.
Wil je vliegensvlug met een gratis online rekentool je woningwaarde berekenen? Met onze waardecheck krijg je binnen 3 minuten kosteloos en vrijblijvend inzicht in de geschatte marktwaarde van een woning.
Ga je naar het buitenland voor een jaar? Of ga je samenwonen en wil je je huis of appartement nog even aanhouden? Het kan zijn dat er in je hypotheek een huurbeding staat. Dat houdt in dat je bij je hypotheekverstrekker toestemming moet vragen om je woning te verhuren.
Niet elke hypotheekverstrekker geeft hier toestemming voor. De belangrijkste reden is vrij eenvoudig; je woning brengt bij een gedwongen verkoop minder op wanneer een huurder de woning bewoont.
Dit is afhankelijk van welke mensen je aan wilt trekken. Tijdelijke huurders, zoals expats, kiezen een gemeubileerd appartement. Huurders die willen huren voor een lange termijn, zoals jonge gezinnen, kiezen voor een gestoffeerd of kaal appartement.
Het maakt niet uit of je woning onder de sociale of vrije sector valt. Je mag altijd zelf bepalen of je de woning gemeubileerd, gestoffeerd of kaal wilt verhuren.